(Interview) Gwen Eckhaus schreef ‘Marathon en Liefje’ en koos voor uitgeven in eigen beheer 

Gwen Eckhaus (1959) is in het dagelijks leven scenarioschrijver. Met het voorlees en doe-boek Marathon en Liefje debuteerde zij als indie-auteur. Marathon en Liefje gaat over de grote rode kater Marathon die bij de zevenjarige Rosa en haar scheidende ouders woont. Met welk doel heeft Eckhaus Marathon en Liefje geschreven? En waarom koos zij ervoor om het boek in eigen beheer bij Paris Books uit te brengen?

Kun je kort vertellen waar Marathon en Liefje over gaat?

‘Het boek gaat over een kater Marathon die bij Rosa en haar ouders woont. Rosa is zeven jaar, bijna acht, als haar ouders gaan scheiden. Het gaat over de veranderingen voor kinderen die een scheiding met zich meebrengt, maar dan verteld vanuit het perspectief van een kater. Er zit ook een tegenstelling in: Rosa wil dat haar vader niet weggaat, maar Marathon wil dat Rosa’s nieuwe kitten met de naam Liefje wel weg gaat. Daarbij is het niet alleen een leesboek, het is ook een doe-boek. Kinderen kunnen hun gevoelens uiten door tekeningen te maken en de doe-opdrachten uit te voeren, juist als praten nog te lastig is.’

Hoe ben je op dit idee gekomen?

‘Door mijn eigen scheiding tien jaar geleden. Ik kon er geen goede boekjes voor vinden voor mijn dochter, dus begon ik zelf verhaaltjes te vertellen. Ik merkte dat daar behoefte aan is bij meerdere ouders en kinderen. Het boekje is met name om voor te lezen aan kinderen tussen de 6 en 11 jaar. Ik herinner me dat voorlezen voor mij als kind altijd een vertrouwd moment was: alleen papa en ik of mama en ik.’

Met welk doel heb je Marathon en Liefje geschreven?

‘Mijn doel is om een serie makkelijke boekjes voor kinderen te maken over moeilijke onderwerpen. De meeste kinderboekjes gaan over “mama, papa, lalala”, maar niet echt over een maatschappelijk actueel onderwerp, terwijl er tegenwoordig onder andere steeds meer ouders scheiden. Ik wil daar verandering in brengen door op een lichte speelse manier iets te vertellen waar kinderen en ouders wat aan hebben. Ik hoop dat dit kinderen troost kan geven en dat ze ook een beetje om zichzelf en anderen kunnen lachen. Met humor komt er ruimte om andere emoties ook toe te staan. (…)”

Klik hier om het volledige interview met Gwen Eckhaus te lezen op de website van Schrijven Online.

Tekst: Deborah de Meijer
Beeld: Gwen Eckhaus en uitgeverij Paris Books

Wil jij weten wat ik als journalist voor jou kan betekenen? Kijk dan bij ‘Info’ of neem contact met me op via het contactformulier of via deborahdemeijer@gmail.com