(Interview) De 80-jarige Noor de Vries Robbé schrijft geschiedenis en brengt boek uit in eigen beheer

“De tachtigjarige Noor de Vries Robbé-Corwin schreef onlangs het boek Haagse dames in de makelaardij. In 2010 bracht ze haar eerste boek uit in eigen beheer: Er zit gevaar in de lucht, ik ruik het. Dit boek wordt op scholen gebruikt als lesmateriaal over de Tweede Wereldoorlog. In haar tweede boek schrijft De Vries Robbé over de oprichting van de eerste Nederlandse makelaardij in 1973 waar alleen maar vrouwen werkten, én over hoe de makelaardij daarna veranderde. Waarom koos ze voor uitgeven in eigen beheer bij U2pi?

Kunt u vertellen waar Haagse dames in de makelaardij precies over gaat?

‘Ik ontmoette iemand met het idee om een makelaardij op te richten waar alleen maar vrouwen zouden werken. Dat leek me uitdagend, ik wilde daaraan bijdragen en greep mijn kans. In 1973 werd zo in Den Haag het eerste vrouwenkantoor van Nederland opgericht. Het boek is een kijkje achter de schermen bij de Nederlandse makelaardij van de periode 1973 tot 2000. Hoe de branche veranderde en hoe menselijk het beroep eigenlijk is, laat ik onder andere zien door verschillende situaties die ik meemaakte: grappige, leuke, ontroerende, leerzame, teleurstellende en uitputtende. Het was nooit saai. Tegelijkertijd speelt het verhaal zich af in de jaren tachtig waarin de tweede feministische golf plaatsvond. De makelaardij was nog een mannenberoep, het vrouwenkantoor heeft de branche geopend voor werkende vrouwen.’

Waarom vond u het belangrijk om dit boek te schrijven?

‘Het is zoiets bijzonders hoe de makelaardij is veranderd in Nederland, het is een stukje geschiedenis. Makelaars werden in de jaren tachtig gezien als snelle jongens op hippe scooters die uit zijn op geld. Maar zij waren vaak geen rijke mensen. Ik wil de lezer laten zien dat het minachtende imago in de loop der jaren veranderde, mede door de vrouwen die in de makelaardij kwamen werken. Vrouwen bieden andere waardevolle kwaliteiten dan mannen. Vrouwen zijn bijvoorbeeld over het algemeen goed in het onderhouden van relaties met cliënten.’

…”

Klik hier om het volledige interview met auteur Noor de Vries te lezen op de website van Schrijven Online.

Tekst: Deborah de Meijer
Beeld: Noor de Vries Robbé

Wil jij weten wat ik als journalist voor jou kan betekenen? Kijk dan bij ‘Info’ of neem contact met me op via het contactformulier of via deborahdemeijer@gmail.com