(Artikel) 11 aandachtspunten voor het schrijven van een goede songtekst

“Een nummer waarbij de songtekst twee uur later nog in je hoofd rondzweeft? Zo’n songtekst wil jij ook wel een keertje schrijven! Maar hoe doe je dat? We geven je in dit eerste deel vijf punten die zeker aandacht verdienen. In het tweede deel geven we je er nog eens zes.

1. Het kiezen van een duidelijk thema en een boodschap

Net als bij het schrijven van een verhaal is het van uiterst belang om te weten waarover je wilt schrijven, zodat lezers of luisteraars de songtekst duidelijk kunnen volgen en niet halverwege afhaken. Bedenk dus een thema of onderwerp. Het kan iets zijn dat jij belangrijk vindt, maar het kan ook een actueel maatschappelijk thema zijn. Als je voor dit laatste gaat heb je meer kans dat een groot publiek zich in jouw verhaal zal herkennen. Dit leidt tot meer impact en het zorgt ervoor dat je nummer vaker wordt beluisterd. Ook is de boodschap van belang: wat wil je bereiken met je verhaal? Waarom moeten mensen jouw songtekst horen of lezen?

2. Weten voor wie je schrijft om de juiste woorden te zoeken

Je kunt voor jezelf schrijven en autobiografische elementen gebruiken, maar als je deze schrijft met de gedachte dat meer mensen iets soortgelijks hebben meegemaakt kies je waarschijnlijk andere woorden uit. Het helpt om een doelgroep voor ogen te nemen, of één specifiek persoon. Hoe zou jij het verhaal aan die ene persoon vertellen? Dit helpt ook als je een verhaal over een persoon of iets wat jullie samen hebben meegemaakt wilt schrijven. Richt je tot die persoon en schrijf wat je hart je ingeeft, dat komt vaak beter bij anderen binnen, omdat het meer empathie opwekt dan wanneer je uit eigen belang een verhaal wilt vertellen.

3. Het refrein als één verbindende lijn met de coupletten

Als een refrein dezelfde betekenis heeft als een of meerdere coupletten, wordt het al gauw saai. Maar als het refrein in verbinding staat met coupletten die telkens iets nieuws over het refrein vertellen, bevat het refrein juist meer lading en impact. Dat is wat je wilt. Hoe zet je het refrein in verbinding met de coupletten zonder informatie uit de coupletten te verklappen? Dit doe je door in het refrein algemenere informatie te geven. Zie het refrein als jouw verhaal, als de hoofdlijn: het idee. De coupletten werken dat idee uit.

…”

Klik hier om het volledige artikel op de website van Schrijven Online te lezen.

Tekst: Deborah de Meijer

Wil jij weten wat ik als journalist voor jou kan betekenen? Kijk dan bij ‘Info’ of neem contact met me op via het contactformulier of via deborahdemeijer@gmail.com