(Artikel) Aan deze tips om voedselverspilling tegen te gaan heb je wellicht nog niet gedacht

“‘Gooi het voedsel dat je te veel hebt gekookt niet weg.’ Dat weet je nou wel. Maar wat levert het nou eigenlijk op? En wat kun je nog meer doen om voedselverspilling tegen te gaan? Eva geeft je 5 tips waar je wellicht nog niet aan hebt gedacht.

Zowel burgers als bedrijven verzinnen steeds meer initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Dit doet iedereen op een verschillende manier. Jij let er wellicht op dat er thuis geen voedsel wordt weggegooid, een ander voert op het werk een plan in. Daarbij werken sommige supermarkten, zoals Albert Heijn en Aldi, samen met de Voedselbank, zodat veel voedsel niet verloren gaat.

FEITEN VOEDSELVERSPILLING

Maar wat levert al deze inzet om voedselverspilling tegen te gaan op? Vergeleken met 2016 verspilde de gemiddelde Nederlander in 2019 zeven kilo minder voedsel. Het gewicht ligt nu op 34,4 kilo per persoon. In 2019 werd het aantal weggespoelde vloeistoffen geschat op 45,5 liter per persoon, in 2016 was dat nog elf liter meer. We gooiden afgelopen jaar vooral minder zuivel, brood, groente en fruit weg. 

ALS JE VOEDSELVERSPILLING NIET TEGENGAAT…

Waarom is voedselverspilling ook alweer een probleem dat moet worden aangepakt? Los van het feit dat al die verspilling zonde is, levert de Europese Unie elk jaar opnieuw minimaal 170 miljoen ton CO2-uitstoot vanwege voedselverspilling. Neem maar van ons aan, dat dat héél veel is. Voor al het voedsel dat geproduceerd wordt, is onder andere land, water en voer nodig. Als voedsel vervolgens niet geconsumeerd wordt is het dus verspilling van alle (natuurlijke) hulpbronnen die voor de productie nodig waren. Het milieu had minder belast hoeven te worden. Kortom, als jij en ik voedselverspilling tegengaan, wordt de aarde schoner, leefbaarder en beter. (…)”

Klik hier om het volledige artikel verder te lezen op de website van Eva.

Wil jij weten wat ik als journalist voor jou kan betekenen? Kijk dan bij ‘Info’ of neem contact met me op via het contactformulier of via deborahdemeijer@gmail.com

Geef een reactie