9 redenen om als ondernemer te bloggen

Veel ondernemers delen regelmatig boeiende artikelen op hun blog, maar een heleboel ondernemers doen dit (nog) niet. Waarom is dat zo? Misschien maakt deze laatste groep al ontzettend veel winst? Als freelance tekstschrijver én blogger denk ik daarentegen dat veel bedrijven de waarde van bloggen nog niet inzien. Daarom geef ik jou negen redenen om als ondernemer vandaag nog een blog in het leven te roepen óf om simpelweg ermee door te gaan.

Als je aan de start van jouw bedrijf staat, kan een blog bijdragen aan flinke groei en het bereiken van de juiste klanten. Als je al langer onderneemt, dan kan bloggen jouw bedrijfspositie in de markt alleen maar versterken én zorgen voor nóg meer blije klanten.

9 redenen om te bloggen

1. Je wilt dat iedereen op de hoogte is van jouw unieke missie & doel

Mensen hebben een zwakte voor sterke verhalen en prachtige missies. Mensen herkennen zich namelijk in de wil om een verschil in deze wereld te kunnen maken. Welk (maatschappelijk) probleem los jij op met jouw product of dienst? Door jouw verhaal te vertellen én waarom jouw product of dienst écht op de markt moet blijven, trek je potentiële klanten over de streep.

2. Je wilt mensen overtuigen dat jouw product of dienst waardevol is

In een productomschrijving vertel je natuurlijk al wat jouw product te bieden heeft en waarom dit zo geweldig is. Maar voor veel potentiële klanten is zo’n omschrijving een duidelijk verkooppraatje. Met blogartikelen daarentegen kun je de verkoop subtieler aanpakken. Je kunt artikelen schrijven die in eerste instantie niet veel met het product te maken lijken te hebben. Zo kun je bijvoorbeeld inspelen op het landelijk of lokaal nieuws en ergens halverwege of op het eind naar jouw product of dienst verwijzen. Zo overspoel je potentiële klanten niet met reclame, maar geef je slechts een tipje van de sluier weg. Dat maakt jouw product/dienst interessanter en geloofwaardiger en daarmee overtuig je potentiële klanten.

3. Je wilt mensen inspireren hoe ze jouw product kunnen gebruiken

Ook kun je blogartikelen schrijven waarin je mensen inspireert. Je geeft ze bijvoorbeeld tips hoe ze jouw product kunnen gebruiken. Een glazen bloemenvaas is bijvoorbeeld hartstikke leuk om bloemen in te zetten, maar wat kunnen potentiële klanten ermee doen als ze niet iedere week verse bloemen cadeau krijgen? In het najaar kunnen ze de vaas wellicht vullen met herfstbladeren en kastanjes, om de herfstsfeer in huis te halen. Door mensen te inspireren overtuig je ze uiteindelijk ook.

4. Je wilt een sterke vertrouwensband met klanten

Door te bloggen, vertel jij telkens een beetje meer over jouw bedrijf en de waarde daarvan. Je bent open en eerlijk naar klanten toe. Je bent transparant, daar hechten burgers tegenwoordig veel waarde aan. Jouw (potentiële) klanten leren het bedrijf op deze manier goed kennen. Ze blijven jou volgen en jij maakt hun verwachtingen telkens weer waar. Je bouwt als ondernemer een band op met jouw klanten. Een vertrouwensband. Dat zorgt ervoor dat bestaande klanten blijven terugkeren. Ook zullen deze klanten sneller een review op jouw website achterlaten en jouw bedrijf aanraden bij vrienden en familie.

5. Je wilt jouw product/dienst blijven verbeteren

Een blog is een mooie manier om vragen te stellen aan jouw klanten. Als klanten zich eenmaal verbonden met jou voelen, dan zullen ze reacties en reviews achterlaten. Die reviews zullen jou bewust maken van wat je goed doet als bedrijf én wat wellicht beter kan. Ook vertellen ze je welke verwachtingen klanten van jou hebben én welke behoeftes ze hebben. Als je deze feedback ter harte neemt, blijft jouw onderneming continu in ontwikkeling. Dat is iets positiefs, want zo blijft jouw product of dienst altijd mooi aansluiten op jouw doelgroep en blijf je een goede omzet draaien.

6. Je wilt meer klanten bereiken

Start je met bloggen? Speel je daarmee slim in op SEO? Dan merk je al snel dat jouw website hoger in de zoekresultaten van Google belandt. Zo zullen meer mensen jouw product of dienst vinden. Maar key is wel om regelmatig te blijven bloggen. Zo verschuif je namelijk naar een steeds mooier plekje in de zoekresultaten én bereik je steeds meer potentiële klanten. Snap je zelf helemaal niets van SEO en vind je het lastig om een goede blogopzet te maken en overtuigend te schrijven? Of heb je de tijd er niet voor maar wel geld om te investeren? Als tekstschrijver sta ik maar al te graag voor jou klaar. Neem gerust contact met me op voor een gezellig (online) kennismakingsgesprek of meer informatie.

7. Je wilt simpelweg meer winst maken

Bloggen zorgt ervoor dat je meer potentiële klanten bereikt. Maar dat leidt niet automatisch tot meer verkopen en winst. Daarvoor zijn andere factoren (zoals SEO, kwaliteit van teksten, de boodschap en inhoud) ook van belang. Het is namelijk hartstikke leuk als een potentiële klant via jouw blogartikel op jouw website belandt, maar je wilt uiteindelijk dat deze persoon werkelijk een product of dienst afneemt. Hoe zorg je daarvoor? Allereerst zul je overtuigende blogartikelen moeten delen, waarmee je niet alleen mensen overtuigt hoe waardevol jouw product/dienst is, ook moet je ze ervan overtuigen dat ze niet zonder kunnen, zodat ze werkelijk iets kopen.

8. Je wilt investeren maar hebt weinig budget

Als startende ondernemer wil je het liefst zoveel mogelijk geld besparen. Soms heb je niet eens (of heel weinig) budget om een investering te kunnen maken. Toch is het promoten van je bedrijf van uiterst belang om jezelf bekend te maken en potentiële klanten te bereiken. Een website is daarbij onmisbaar. Veel ondernemers maken (of laten) dus een website (maken). Laat een blog nou heel eenvoudig zijn om aan een website toe te voegen. Het allerbeste: het kost je niets. Oké, misschien wel tijd. Wil je tijd besparen of het écht goed en professioneel aan laten pakken, dan kun je de blogartikelen het beste uitbesteden aan een professional zoals mij. Ik schrijf een blogartikel al vanaf 50 euro. Dat is heel wat goedkoper dan de honderden euro’s die je per advertentie betaalt aan sociale media, een tijdschrift, krant of website elders.

9. Je wilt dat zoekmachines jouw goede bedrijfsreputatie erkennen

Het kan voorkomen dat (één of) meerdere blogartikelen niet direct na publicatie honderden of duizenden keren worden gelezen. Geef de moed niet op. Het kan een tijdje duren voordat een zoekmachine zoals Google jouw websitepagina hoog in de zoekresultaten laat verschijnen. Maar als het eenmaal zover is, kun je dagelijks of per maand ineens een heleboel views en clicks ontvangen op één specifiek blogartikel. Dat kan op zijn beurt weer leiden tot meer klanten en verkopen. Maar het aantal views en clicks zegt lang niet altijd alles. Soms is het beter om vijftig views te hebben waaraan je twintig klanten overhoudt dan duizenden views en nul klanten. Als je na een paar terugkijkt op het bloggen, dan zul je zien dat je met blogartikelen investeert in een zonnige ondernemerstoekomst, dat jouw bedrijfsreputatie elke dag een beetje meer erkent wordt door zoekmachines én dat je steeds meer klanten blij mag maken.

Ben jij als ondernemer al actief aan het bloggen? Of kun je wel wat hulp gebruiken? Neem gerust contact met mij op via het contactformulier of mail naar deborahdemeijer@gmail.com.

Geef een reactie