Waar je blogt heeft invloed op wat én hoe je schrijft #schrijfflowsetting

De ene persoon valt languit op een vloerkleed en schrijft in zijn notitieboek een volledig blogartikel met een perfecte tone of voice voor zijn doelgroep. Later tikt hij de tekst over op de laptop en publiceert hij het als blogartikel. De ander zit keurig aan zijn bureau en schrijft meerdere blogartikelen in mum van tijd. Weer een ander krijgt geen woord op papier… Misschien heeft deze laatste persoon zijn perfecte schrijfflow setting nog niet gevonden. Één ding is in elk geval zeker: waar je blogt heeft invloed op wat én hoe je schrijft.

De ene persoon is uiteraard gevoeliger voor de sfeer van de omgeving dan de andere persoon. Met name introverte en ambiverte ondernemers zullen voor het schrijven liever een stiller plekje opzoeken dan een omgeving waarin veel wordt gekletst en veel externe geluiden aanwezig zijn. Schrijven vraagt namelijk om veel denkwerk. Voor denkwerk is rust en ruimte in je hoofd nodig. Alleen dan kun je de inspiratie laten binnenstromen, creatief nadenken en de juiste zinnen vinden om op te schrijven.

In welke omgeving blog ik?

Als ik een blogartikel schrijf voor een zakelijke doelgroep, dan ruim ik eerst mijn bureau op voordat ik eraan ga zitten werken. Ik zet vaak een pianomuziekje op, voor optimale concentratie. Bij ‘zakelijk’ denk ik aan ‘opgeruimd’ en ‘to the point’. Als ik in deze omgeving schrijf, dan heb ik de tone of voice van deze doelgroep al snel te pakken.

Maar als ik voor mijn persoonlijke blogwebsite schrijf, of voor een product/dienst dat bekend staat om het thema ‘me time’, dan plof ik op de bank of mijn vloerkleed (Ja, die persoon uit mijn intro ben ik) met mijn mobiel of papieren notitieboek in de hand. Ik staar uit het raam, neem slokjes van mijn thee, zet soms de radio aan en de sfeervolle woorden die de lezer inspireert of laat ontspannen, rollen in mum van tijd uit mijn pen.

Waar je blogt bepaalt hoe je schrijft

Waar je schrijft bepaalt wat én hoe je schrijft. Maar hoe weet je in welke tone of voice jij het beste naar jouw doelgroep toe kunt schrijven? Waar kun jij het beste schrijven?

Stel jezelf deze vraag:

Welke omgevingssfeer wil jij overbrengen aan jouw lezer? 

Tip om jouw perfecte schrijfflow setting te vinden:

Blog in die omgeving waar jij de sfeer ervaart die jij (met jouw product/dienst) wilt overbrengen aan jouw klant.

Het kan natuurlijk zijn dat jij net die persoon bent die over reizen en vakanties boekt… Dan is het niet realistisch om van plek naar plek te trekken en zoveel kosten uit te geven voor het schrijven van blogartikelen. Zoek dan een omgeving op waar jij je goed kunt inleven in de sfeer die jij wilt overbrengen.

Probeer en ontdek jouw favoriete schrijfplek!

Dit kan aan je werkbureau zijn, op de bank in de woonkamer, of wellicht in een koffietentje (na corona). Maar het kan ook zomaar zo zijn dat je in de natuur het beste schrijft. Kies een plek waar jij ruimte in je hoofd ervaart. Ruimte om inspiratie op te doen én creatief te kunnen denken. Want dat is alles wat je nodig hebt om een blogartikel te schrijven. Plus een laptop of notitieboek en pen natuurlijk. Probeer het bloggen overal uit en ontdek de schrijfflow setting die voor jou werkt.

Waar blog jij het liefst? Of wil je die plek nog ontdekken? Laat het me weten in een reactie, dat vind ik leuk.

Volg mij op Instagram of Linkedin voor meer tips. Meer over mij, tekstschrijver Deborah de Meijer, weten? Klik hier. Of neem contact met me op als je jouw blog(artikelen) aan mijn creatieve geest wilt uitbesteden.

~Deborah de Meijer

Geef een reactie