Moeite met blogstructuur aanbrengen? Schrijf eerst het bericht voor socialmedia

Verlies je na een paar zinnen het overzicht al? Weet je niet wat je verder moet schrijven? Of denk je dat je juist veel te veel schrijft? Lukt het, kortom, maar niet om structuur aan te brengen in blogartikelen? Maar zou je het wel willen, omdat je met een blog nou eenmaal meer klanten kunt bereiken? No worries. Van mijn (potentiële) klanten hoor ik vaak genoeg dat ze problemen ervaren met het opstellen van een blogstructuur. Jij bent niet de enige. Daarom geef ik jou een gouden tip om structuur aan te brengen in blogartikelen: schrijf eerst een bericht voor socialmedia.

Een blogartikel schrijven klinkt misschien als een leuk idee. Enne, eerlijk, hoe moeilijk kan het zijn? Als je eenmaal aan de slag gaat, blijkt het vaak toch ingewikkelder dan gedacht. Vooral de structuur blijkt een ‘dingetje’. Maar na het lezen van dit artikel, zal structuur aanbrengen voor jou geen probleem meer zijn. Sterker nog, misschien spring je zelfs een gat in de lucht van blijdschap, want mijn tip zorgt er niet alleen voor dat je meer overzicht behoudt, het zorgt er ook voor dat je effectiever werkt waardoor je zó gemotiveerd raakt dat je in mum van tijd misschien niet één maar wel vijf blogartikelen schrijft.

Blogstructuur aanbrengen, hoe dan?

Haal even diep adem via je neus en blaas uit via je mond. Zet het blogartikel uit je hoofd, want met mijn gouden tip ga je het schrijven van een blogartikel vandaag eens anders aanpakken. Normaal gesproken schrijf je namelijk pas een socialmedia-bericht nádat je een blogartikel hebt geschreven, om jouw (potentiële) klanten naar het blogartikel te lokken. Maar vandaag doe je het andersom: jij gaat eerst een bericht voor socialmedia schrijven, daarna maak je van dat bericht een blogartikel.

Gouden structuurtip: Schrijf eerst een socialmedia-bericht

Wat is mijn gouden tip? Schrijf eerst een bericht voor socialmedia. Zo maak je niet alleen de drempel naar een blogpost lager, ook geeft het je een houvast. Een opzet voor een blogartikel. Een structuur.

Hoe werkt dat dan precies? Ik leg het je uit in 6 stappen.

In 6 stappen van onderwerp naar socialmedia-bericht naar blogartikel

Stap 1: Kies een onderwerp om over te bloggen
Bijvoorbeeld een probleem dat jij met jouw product/dienst kunt oplossen. Als ik bijvoorbeeld een post aan het schrijven ben voor LinkedIn, kies ik allereerst een onderwerp dat met mijn werk als tekstschrijver te maken heeft. Het onderwerp van het LinkedIn-bericht voor dit artikel was dus: structuur aanbrengen in een blogartikel.

Stap 2: Schrijf de eerste zin(nen) op en maak nieuwsgierig
De eerste zinnen zijn het allerbelangrijkste. Daarmee bepaalt jouw (potentiële) klant of hij überhaupt verder wil lezen. Als je meteen met de deur in huis valt en over de prijzen van jour product praat, dan is de kans groot dat jouw doelgroep verder scrolt. Bedenk een of meerdere zinnen waarmee je jouw potentiële klant nieuwsgierig maakt naar het onderwerp. Schets bijvoorbeeld een veelvoorkomend probleem waar mensen tegenaanlopen betreft jouw onderwerp.

Stap 3: Schrijf op waarom dit onderwerp belangrijk is én hoe je het onderwerp/probleem kunt oplossen
Dit is de kern van jouw bericht en telt het meest aantal woorden. Maar onthoud dat socialmedia geen platform is om uitgebreid te vertellen. Vertel waarom dit onderwerp zo belangrijk is en geef een oplossing. Daarmee overtuig je een lezer van jouw product/dienst en krijgt hij het verlangen om er nóg meer over te weten of zelfs om het aan te schaffen. Maar: houd het kort en krachtig. Dit gaat jou helpen om de structuur voor een blogartikel op te zetten.

Stap 4: Bedenk een afsluitende zin, call to action of vraag voor interactie
Als laatste schrijf je een pakkende zin waarmee je het socialmediabericht afsluit. Je kunt mensen een fijne dag wensen bijvoorbeeld. Maar je kunt ook een call to acion verwerken: verwijs ze naar de website voor de volledige blogpost of stel een vraag met betrekking tot het onderwerp. Hiermee roep je de interactie op met jouw (potentiële) klanten en dat is precies de bedoeling als je wilt dat klanten contact met jou opnemen.

Sla het bericht – dat je tot nu toe hebt geschreven – op. Dit bericht deel je later op socialmedia, als jouw blogartikel gepubliceerd is. Kopieer en plak dit bericht in een nieuw document en ga verder naar stap 5.

Stap 5: Vul (en pas) de tekst aan met meer informatie
Lees jouw bericht voor socialmedia nog eens heel goed door. Waar je kun je de tekst aanvullen met extra informatie of uitleg? Of welke delen kun je herschrijven? Werk dit uit. Maak desnoods (meer) alinea’s.

Tip: vaak kun je na het intro nog een ‘tussen intro’ schrijven, daarin geef je iets meer tipjes van de inhoud van jouw blogartikel weg. Ook kun je het onderwerp/oplossing voor het probleem nog aanvullen. Maak desnoods een ‘stappenplan’, zoals ik in dit artikel heb gedaan. Vergelijk dit blogartikel sowieso even met de bijbehorende post die ik op Instagram of LinkedIn heb gedeeld, van het echte werk leer je het meest.

Stap 6: Voeg een titel en tussenkoppen toe

Een blogartikel is niet compleet zonder titel en tussenkoppen. Welke keywoorden gebruik jij veel in de tekst? Waar gaat jouw onderwerp over? Neem die woorden mee in de titel en tussenkoppen, dan heb je meteen sterke SEO-termen te pakken waardoor klanten jou sneller vinden via zoekmachines. Ontdek voor de zekerheid naar welke woorden of synoniemen jouw (potentiële) klanten het meest zoeken via zoekmachines, zodat je zeker weten de juiste termen gebruik. Als laatste kun je eventueel een conclusie toevoegen of een call to action (als je dat nog niet gedaan had).

Et voìla, jij hebt gewoon een blogartikel geschreven!

Zo klinkt het ineens een stuk gestructureerder, of niet?

Ben jij als ondernemer al actief aan het bloggen? Of kun je wel wat hulp gebruiken? Neem gerust contact met mij op via het contactformulier of mail naar deborahdemeijer@gmail.com.

Neem contact op met Deborah voor een vrijblijvend maar altijd gezellig (online) kennismakingsgesprek

Tijdens een (momenteel online) kennismakingsgesprek stellen jij en ik onszelf aan elkaar voor. Zo leren we ieders bedrijf en kwaliteiten goed kennen én ontdekken we of we een gezellige klik hebben voor een eventuele samenwerking. Na het kennismakingsgesprek mag jij bepalen of jij opdrachten aan mij wil overhandigen of niet. Net als ik als freelance journalist, tekstschrijver en/of fotograaf bepaal of ik met mijn kennis en expertises veel voor jou kan betekenen, zowel in het heden als in de toekomst. Misschien raad je het al, ik ben een ondernemer die op lange termijn denkt, want hoe vaker ik voor jou artikelen of fotografie produceer, hoe minder research ik vooraf hoef uit te voeren en hoe minder tijd ik nodig heb om me in jouw doelgroep in te leven. Kortom, hoe effectiever ik werk, hoe meer resultaat mijn werk voor jou oplevert. Dat maakt het voor mij ook leuker, dus het is meteen een win-winsituatie.

Geef een reactie